perjantai 12. syyskuuta 2008

Seksiä, valheita ja videonauhaa

Monuc:n kuljetusosaston entinen työntekijäkin tuomittiin eilen linnaan. Ranskalainen Didier Bourget pidätettiin Interpolin toimesta Gomassa v. 2004. Hän sai 9 vuotta vankeutta nuorten tyttöjen raiskaamisesta. Kun asiasta tuli juttua lounaspöydässä, aika moni hänet tunsi ja tiesi tapauksesta. Kertoivat Didierin valmistelleen seksivideota ja mitä ilmeisemmin ei pelkästään valmistellut vaan tutkijat löysivät läjäpäin videomateriaalia. Didier oli ilmeisesti ladannut materiaalia nettiin, mitä kautta Interpol pääsi hänen jäljille. Saman tien puheet kääntyivät Buniaan, jossa YK:n sotilaat antavat ruokaa seksin vastineeksi. Näitä väitteitä ei tietenkään ole todennettu, kuten ei nigerialaisten raiskauksia Keski-Afrikan tasavallassa. Arvioiden mukaan Kongossa tapahtuu vuosittain kymmeniä tuhansia raikauksia.

Yleisesti ottaen huolestuttava piirre YK:n suhteen on se, että kun joukkoja tarjoaa ainoastaan kehitysmaat, ulkomaan valuutan toivossa, on seurauksena myös korruptiota ja mustan pörssin kauppaa. Ainakin eri mittakaavassa kuin länsimaissa. Länsimainen moraalikäsitys vaikuttaa olevan aika lailla erilainen kuin esim. Pakistanissa, Bangladeshissa tai Togossa. Olisi mielenkiintoista tietää olisiko monien moraalisesti epäilyttävien tapausten määrä pienempi, jos joukkoja olisi enemmän länsimaista? Tietty tilaisuus tekee varkaan oli kotimaa sitten Suomi tai Surinam. Niin ja tuo ensin mainittu kaverikin on ranskalainen.

Paljon näitä huhuja liikkuu. Viime kuussa meillä julkaistiin vihjesysteemi, johon voi nimettömänä laittaa paljastuksia YK:n työntekijöiden tekemisistä. Arveluttava metodi. Kun ottaa huomioon paikallisesti pienet piirit ja tulehtuneet henkilökemiat tuota systeemiä tullaan varmasti käyttämään, jotta päästään tietyistä kollegoista eroon. Seurauksena saattaa olla, että YK tulee maksamaan jälkikäteen huomattavia korvauksia laittomista irtisanomisista.

Huomenna lomalle Suomeen. Pitkästä aikaa. Erittäin mukava päästä syksyiseen Suomeen. Täällä on sää alkanut nopeasti muuttua kuumemmaksi, joitain sateitakin on jo ropistellut. Lomalla tiedossa rosvopaistin ja loimulohen laittoa mökillä. Kotosalla lupailin laittaa Päiville ruuat valmiiksi joka päivä. Siinähän sitä ohjelmaa. Vieläköhän siellä on moottoripyörällä pääsee päristelemään? Seuraavan kerran Kongon turinoita neljän viikon kuluttua.

Ei kommentteja: